Transportnytt skriver om lanseringen av nya Incoterms® 2020: 

Världslanseringen av det nya uppdaterade regelverket Incoterms 2020 ägde rum i Stockholm i mitten på september. Det skedde under en mottagning på Internationella handelskammaren, ICC.

Det var fullsatt i ljusgården på handelskammaren när täckelset föll av den nya Incoterms 2020 som börjar gälla vid årsskiftet. Två av de nio medlemmarna i den internationella kommittén som arbetat med regelverket sedan 2016 var på plats. Det var Charles Debattista från Storbritannien och Frank J Reynolds från USA. Den svenska arbetsgruppen representerades av justitierådet Johnny Herre.

Premiären i Stockholm skedde till åminnelse av Jan Ramberg, även känd som ”Mr Incoterms”. Han gick bort förra året efter en lång karriär som affärsjurist där han gjorde stora insatser för att utveckla regelverket för internationell handel.

Nya upplagan av Incoterms har fått en ny struktur och Charles Debattista gav bakgrunden till den förändringen. Han förklarade också hur varje ny upplaga av Incoterms förändrats efter hur rutinerna vid hantering och transporten förändrats.

Han framhöll att Incoterms ska ses som en underliggande infrastruktur för internationell handel. Regelsamlingen ersätter däremot inte de kontrakt som alltid behövs mellan parterna.

ICC gör nu en satsning på information och utbildning kring det nya regelverket som ersätter Incoterms 2010. Presentationen avslutades med en frågestund med en panel där Lena Baudin från ABB och advokat Oscar Tiberg deltog, utöver Debattista, Reynolds och Herre. Tell Hermansson var moderator.

Susanna Zeko och Fredrik Persson, generalsekreterare och ordförande för ICC Sweden var värdar för mötet och hälsade välkommen och svarade för avslutningsorden.”

Mats Udikas

 

vårt Flickr-konto hittar du bilder från lanseringen.