Elva länder i Stillahavsregionen har nu kommit överens om innehållet i frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP). Nyheten kom som en överraskning under tisdagskvällen då det länge sett ut som om förhandlingarna strandat.

Det nya avtalet, Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership (CPTPP) förstärker frihandeln i området genom att förenkla flöden av varor, tjänster och investeringar. Också mer kontroversiella områden som jordbruk och bilar täcks in. Avtalet ställer även krav på arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och miljöstandarder.

Redan 2016 enades tolv* länder runt Stilla Havet, efter sju års förhandlingar, om ett långtgående frihandelsavtal. Men det omfattande avtalet mötte flera hinder på vägen mot att träda i kraft.

Först lämnade USA avtalet. Därefter såg det ut som om förhandlingarna med de elva kvarvarande länderna skulle kollapsa när Kanadas premiärminister Justin Trudeau motsatte sig innehållet så sent som i november i fjol. Men igår överraskade alltså den kanadensiske premiärministern med att informera om att man nu enats om det nya frihandelsavtalet.

Avtalet signeras i Chile den 8 mars i år, men det är ännu inte klart när det träder i kraft.

 

*USA, Kanada, Japan, Australien, Brunei, Chile, Malaysia, Mexico, Nya Zealand, Peru, Singapore och Vietnam